gereformeerde kerk

groeien in geloof

Bezinnen op Advent met een creatieve verwerking

Adventkalender makenWe gaan zelf een Adventkalender maken. Maar dat doen we door eerst in gesprek te gaan over Advent.
Advent is uitkijken. Vorig jaar kocht ik eindelijk eens een houder voor vier kaarsen om elke zondag één extra aan te doen. Heb jij er ook zin in? Maar waarom zo’n kalender, en hoe vier je advent? 

UItkijken
Vanaf de vierde eeuw is Advent de tijd van voorbereiden op het kerstfeest. Een tijd van inkeer. Vier zondagen waarin we zoeken naar hoop in de wanhoop van onze leefwereld. Wachten op licht in de donkerste tijd van het jaar; van het seizoen van de kortste dag weer op weg naar de lente.
Weetje: "Ene Johann Wichern bekommerde zich om arme kinderen. Wichern kreeg van de kinderen vaak de vraag ‘wanneer is het kerst?’ Om de aanloop naar kerst te visualiseren, bedacht hij de adventskrans. Hij maakte die in 1839 met een wagenwiel en 19 rode en 4 witte kaarsen. Iedere dag werd er één rode kaars aangestoken en op elke zondag een witte. Zo wisten de kinderen hoeveel nachten ze nog moesten slapen."

Inmiddels is die ruim 180 jaar oude adventkalender gekaapt door onze marketeers. Steeds groter, zwaarder en duurder. Gevuld met theezakjes, sieraden maar ook twintig biersmaken of een complete wijnproeverij. Met het startschot Black Friday begint onze jaarlijkse shop- en bezorgmarathon. Hoe toch? Is Advent de periode waarin we ons nog meer dan anders verdoven of verstoppen in spullen voor de pijn van onze gebroken wereld? 

We gaan samen in gesprek over de kalender en een begin maken met een Adventkalender. We doen dat door diverse bestaande kalenders op een rij te leggen èn in gesprek te gaan over wat ons helpt met uitkijken naar de komst van Christus. Dus in gesprek en creatief in actie. Of iedereen z’n eigen kalender maakt of dat we juist iets samen maken, of uiteindelijk een kant- en klare bestellen… dat volgt vanzelf maar we beginnen met het gesprek over de voorbereiding die Advent is.

Doelgroep? Nieuwsgierig naar het gesprek over Advent en/of zin in knutselen - beiden mag! Leeftijd maakt niet uit.

Vrijdagmorgen 4 en 11 november met mogelijk een uitloop naar 18 november. In Kostverloren om 09.45 uur
Olv Karin Timmerman 
Graag aanmelden voor 28 oktober ivm mogelijke materialen voorbereiden bij karin.timmerman@gkbs.nl