gereformeerde kerk

groeien in geloof

GKBS

Meditatie “Als je Psalm 15 doet dan is ‘t goed”

“Als je Psalm 15 doet dan is ‘t goed”
Een nieuwe regering, wat zou die moeten doen? Iemand zei: doe gewoon Psalm 15.
De wet van de Here God, daaraan doet Psalm 15 je denken. Er staan elf keuzes van gedrag in: leef eerlijk, doe goed, spreek waarheid, laster niet, benadeel niet, beledig niet, mijd slechteriken, houd van wie de Heer eert, doe wat je belooft, leen uit zonder rente, verraad geen onschuldige voor geld. Zo wijst koning David Gods weg.
Maar de Psalm begint bescheiden, om niet te zeggen ootmoedig, op voorhand schuldbewust van tekortschieten, klein voelend: Heer, wie mag gast zijn in uw tent, wie mag bij u wonen” Anders gezegd: wat moet je doen voor God?

Gast zijn en wonen betekenen hier hetzelfde, maar in het Hebreeuws staan twee verschillende woorden. Het eerste woord, gast zijn (NBV, NBG zegt: verkeren, met de klank van voor een tijd) betekent dat je vreemdeling bent en rust hebt want God roept: ‘Welkom, wees Mijn gast!’. Dat is genade vrij en rijk, van God voor mensen. Het tweede woord, wonen, betekent dat je ergens mag blijven, thuis zijn, hier bij God. Rust en ruimte geven, dat is een mooie opdracht voor ons.
Wie is welkom? Lees het en doe het, dan gaat het goed (de laatste zin).
Maar ... het lijkt alsof je het zelf voor elkaar moet krijgen, goed moet leven om zo bij God terecht te kunnen?
Let op: Psalm 15 is een lied van toenadering, er zit beweging in, een mens wil graag bij de Here God komen.
Hoe kun je dat doen met al je tekort? Ga met Gods Woord.
Hier wordt niet bedoeld dat alleen hij die deze elf regels goed heeft afgevinkt welkom bij God is. Gelukkig niet. Een hopeloze toestand zou dat zijn. Maar het is een voorspel op de oproep in het Nieuwe Testament: bekleed u met de Here Jezus Christus, doe Hem aan. Kleed u in Gods Woord. Dat is: ga en doe Gods Woord. En geloof dat Jezus Christus die het mens geworden Woord is de zonden weggedragen heeft en dat je met en in Hem je gedrag mag aanpakken.

De Bijbel heeft het niet zo over politiek maar zegt dat iedereen, leiders voorop, op de naaste moeten passen. Psalm 15 zou prima een slogan kunnen leveren voor een programma van politiek handelen: leef met de medemens op een waarachtige liefdevolle wijze, bouwend en helpend. Als je zo leeft hoor je het liefdevolle welkom van God.
Het komt op de liefde aan. Boven de kerkdeur in Polgardi in Hongarije staat: AZ ISTEN SZERETET, dat betekent God is Liefde, 1 Johannes 4: 8. Wie Gods liefde kent en God liefheeft moet ook zijn medemens als zichzelf liefhebben zegt Jezus. Dat is een geweldige boodschap om mee te leven en hopelijk zal dat geluid ook krachtig doorklinken in de politiek.
Plaatje van Hongaarse kerkdeur
Ds. Diemer de Jong
 
Agenda Kerkdiensten
Adventkerk
START : DO, 2 DEC om 10:15 VOORGANGER : ds. R. M. Werrie
START : ZO, 5 DEC om 10:00 VOORGANGER : ds. R.M. Werrie doopdienst
Zuiderkerk
START : ZO, 5 DEC om 10:00 VOORGANGER : ds. K. van Staveren ( doopdienst)
START : ZO, 5 DEC om 19:00 VOORGANGER : ds. J. Tiggelaar (Nieuwleusen)
Alle kerkdiensten
laatste nieuws
zie meer nieuws