gereformeerde kerk

groeien in geloof

GKBS

_De Nieuwjaarswandeling

Meditatie: De Nieuwjaarswandeling
Het nieuwe jaar is inmiddels al weer een paar weken onderweg. Dat betekent ook dat mijn één van mijn tradities aan het begin van het nieuwe jaar alweer achter de rug is. Elk jaar ga ik met een goede vriend een Nieuwjaarswandeling maken. We kijken dan vooruit naar het jaar dat voor ons ligt. Wat gaat het ons brengen, wat staat er op de planning? Maar ook kijken we terug naar het afgelopen jaar; 2021. Wat hebben we beleefd? En wat hebben we ervan geleerd?

Tijdens deze wandeling kwam meerdere keren naar voren dat, bij alles wat er gebeurt, goede communicatie van groot belang is. ‘Communicatie is key,’ zoals mijn goede vriend dan zegt. Op de één of andere manier lijkt het wel alsof dit tijdens zo’n wandeling veel makkelijker gaat dan anders.

Denkend aan wandelingen in de Bijbel komt gelijk de naam van Henoch omhoog. Van hem weten dat hij wandelde met God en er opeens niet meer was (Genesis 5:24). Over hem las ik ooit het volgende:
“Henoch wandelde met God en zij praatten met elkaar, ze liepen maar en ze liepen maar, en ze vergaten helemaal de tijd. Ze hadden elkaar zoveel te vertellen, dat ze niet merkten hoe ver ze van Henochs huis waren geraakt. Toen, plotseling, stonden ze bij het huis van God. Henoch schrok en zei: “O God, ik moet nodig terug”. Maar God zei: “Nu je toch zover bent, Henoch, moet je maar meteen binnen komen”.”
Henoch is 365 jaar oud geworden. Toen kwam zijn wandeling met God op aarde ten einde. Henoch kwam thuis bij God. De wandeling die Henoch maakte met God is jaloersmakend. Op zo’n intieme manier met God leven is een grote wens. Vooruitkijkend naar het komende jaar hoop ik dan ook dat wandelen met God steeds meer iets natuurlijks wordt.

Ik wens jullie allemaal een jaar waarin de communicatie de sleutel mag zijn. Gesprekken waarin je van hart tot hart met mensen mag spreken. Ik wens je gesprekken met God waarin je je hart mag luchten, waarin je jezelf mag verliezen. En ik wens je toe dat je het volgende lied van harte mee kan zingen:
Ik wandel in het licht met Jezus, En 'k luister naar zijn dierb're stem, En niets kan m'ooit van Jezus scheiden, Sinds ik wandel in het licht met Hem.
Ik wandel in het licht met Jezus, O mocht ik zelf een lichtje zijn, Dat straalt te midden van de wereld, Die gebukt gaat onder zorg en pijn.
Wouter Bos