gereformeerde kerk

groeien in geloof

GKBS

Meditatie: Eten met Jezus

Eten met Jezus
En hij nam een brood, sprak het dankgebed uit, brak het brood, deelde het uit en zei: ‘Dit is mijn lichaam dat voor jullie gegeven wordt. Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken.’ Zo nam hij na de maaltijd ook de beker, en zei: ‘Deze beker, die voor jullie wordt uitgegoten, is het nieuwe verbond dat door mijn bloed gesloten wordt.’ Lukas 22:19-20
Avondmaalvieren, we doen het al eeuwen in de kerk. Op vaste momenten vieren we het avondmaal. Het brood wordt gebroken en gedeeld. De wijn wordt ingeschonken en de beker gaat rond. De laatste paar keer vieren we lopend avondmaal omdat het niet anders kan. Ik kreeg een tijdje terug een klein en goed leesbaar boekje aangereikt over het avondmaal. Zie de lees tip onderaan de meditatie. Ik deel een paar gedachten uit dat boekje rondom het avondmaal. Jezus zelf heeft het avondmaal ingesteld. We lezen dat in Lukas 22:14-20. Uit wat Jezus zegt rondom de instelling van het avondmaal haal ik 3 punten naar boven.
Pesachmaal
Jezus eet vlak voor zijn gevangenneming het Pesach maal. Tijdens dit Pesach maal stelt Jezus het avondmaal in. Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken. Het Pesach maal werd en wordt jaarlijks gehouden door de Joden. Tijdens de bevrijding uit Egypte krijgt het volk Israël de opdracht om dit jaarlijks te herdenken. Men dacht terug aan de moeilijke tijd in Egypte en de machtige bevrijding door God. Jezus koppelt het avondmaal aan het Pesach maal. Nu gaat het niet om een bevrijding uit lichamelijke gevangenschap maar het gaat om bevrijding uit een geestelijk gevangenschap. Gevangenschap vanwege onze zonden. We mogen leven vanuit het volbrachte werk van Christus, onze zonden worden vergeven. We mogen leven vanuit genade.
Het offer
Het volk Israel moest in de nacht van de bevrijding uit Egypte, bloed van een bokje smeren aan de deurposten van hun huizen. Een bokje moest worden gedood. De engel die langs de huizen kwam voor de laatste straf van de Egyptenaren, de dood van de eerstgeboren zoon, kwam de huizen met bloed aan de deurposten niet binnen. Het volk schuilde achter het bloed van een bokje. Zo werd er jaarlijks een bokje geofferd. Het verwijst naar de offerdienst die later werd ingesteld bij de verbondsluiting. Door middel van de offerdienst konden de zonden van de Israëlieten worden vergeven. Jezus laat zien, door het brood en wijn, dat Hij zijn eigen leven gaat offeren. Het offer dat voldoende is voor de vergeving van onze zonden. Wij mogen schuilen achter het bloed van Jezus. Zo verbindt Jezus het avondmaal met de offerdienst uit het Oude Testament.
Nieuwe verbond
Bij de beker met wijn verwijst Jezus naar het nieuwe verbond. God heeft na de bevrijding uit Egypte een verbond met het volk Israël gesloten. We noemen dat nu het oude verbond. God heeft in Jezus een nieuw verbond met mensen gesloten, het nieuwe verbond. Als we leven vanuit het volbrachte werk van Jezus, dan mogen we kinderen van God zijn. Schuilen achter het kruis van Jezus, dat is het nieuwe verbond. Bij het sluiten van een verbond hoorde in het Oude Testament een maaltijd. We lezen dat verschillende keren. Jezus stelt het avondmaal in als de verbondsmaaltijd bij het nieuwe verbond. Iedere keer als we avondmaal vieren, vieren we dat we deel mogen hebben aan dat nieuwe verbond. Dat we mogen leven uit genade.
Ik wens iedereen gezegende avondmaalsvieringen toe!
Leestip: De ontdekking van het Avondmaal, Arie Jan Mulder, 9789081547413
Ronny van Renswoude
 
Agenda >>
Kerkdiensten
Zuiderkerk
START : VR, 29 MRT om 19:15 VOORGANGER : ds. Karsten van Staveren
START : ZA, 30 MRT om 21:30 VOORGANGER : ds. Karsten van Staveren
START : ZO, 31 MRT om 9:30 VOORGANGER : ds. Karsten van Staveren
Adventkerk
START : VR, 29 MRT om 19:15 VOORGANGER : ds. Gerard Doorn
START : ZO, 31 MRT om 10:30 VOORGANGER : ds. R.M. Werrie 7G dienst
START : ZO, 31 MRT om 19:00 VOORGANGER : ds. Gerard Doorn
Dienst gemist
laatste nieuws
zie meer nieuws
aankomende evenementen
zie meer evenementen