gereformeerde kerk

groeien in geloof

GKBS

Meditatie “Geliefde broeders en zusters, laten wij elkaar liefhebben.” (1 Johannes 4:7)

Broeders en zusters
“Geliefde broeders en zusters, laten wij elkaar liefhebben.” (1 Johannes 4:7)
Het is zo’n mooie, ietwat traditionele, term van hoe we elkaar noemen in de kerk; Broeders en zusters. In het dagelijks leven hebben we het eerder over broers en zussen. Als ik kijk naar mijn eigen gezin, mijn eigen broer, zus en zusje, dan besef ik dat het nog wel eens kan verschillen hoe de stemming onderling is. Als broers en zussen leef je met elkaar mee en deel je mooie én moeilijke momenten met elkaar en je helpt elkaar waar dat kan. Maar soms ben je het ook totaal niet met elkaar eens en kun je ook stevige ruzie met elkaar hebben. Maar wat er ook gebeurt, toch blijf je broer en zus van elkaar, die band verandert niet.

In de kerk zeggen we ook dat we broeders en zusters van elkaar zijn. Jezus geeft daar zelf de aanleiding voor in het Matteüsevangelie: “Want ieder die de wil van mijn Vader in de hemel doet, is mijn broer, zuster en moeder” (Matteüs 12:50) Anders gezegd; als je christen bent, dan ben je familie van Jezus Christus. En dat maakt je ook familie van anderen die christen zijn. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen over onze band met die andere christenen?

Wij zijn in de kerk als broers en zussen aan elkaar gegeven. We hebben een band met elkaar. Geen bloedband zoals je hebt met je natuurlijke broer en zus. Maar wel een andere bloedband. Het is een band die gecreëerd is door het bloed van Jezus Christus. Hij liet Zijn bloed vloeien voor jou en mij. Zodat wij bij God konden komen. Zodat wij kinderen van God konden worden en daardoor dus ook broers en zussen (broeders en zusters) konden worden van elkaar.
En nu is de vraag of we de ander in de kerk ook kunnen zien als onze broer of zus. Kun je hem of haar ook liefhebben ondanks dat we soms van mening verschillen? Verandert de band niet, wat er ook gebeurt?

Corona heeft de kerk aan het denken gezet. Er worden besluiten genomen over de kerkdiensten na coronatijd en mensen zijn het daarbij niet altijd (of altijd niet) met elkaar eens. We verschillen van mening. Maar wat doet dat met de manier waarop wij naar die ander, onze broer of zus, in de kerk kijken? Krijgen we een afkeer van diegene? Is hij of zij diegene die verandering tegenhoudt? Of is hij of zij juist diegene die van je afpakt waar je zo aan was gehecht? Of.. en je voelt hem aankomen… is hij of zij je broer of zus (je broeder of zuster)?

We zijn broers en zussen van elkaar. We zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door het bloed van Christus. En wat er ook gebeurt, die band verandert niet. De woorden in een bekend Opwekkingslied vertellen ons over die band van broers en zussen. Laat dat ons streven zijn.
Hoe mooi en hoe heerlijk Als wij als familie Als broers en als zussen Om elkaar geven En open en eerlijk Met elkaar omgaan De vrede bewaren En eensgezind leven (Opwekking 767 – Familie)
Of zoals het in de Psalmen staat: Hoe goed is het, hoe heerlijk als broeders bijeen te wonen! (Psalm 133:1)
Wouter Bos