gereformeerde kerk

groeien in geloof

GKBS

Meditatie: Strijd de goede strijd

Meditatie: Strijd de goede strijd
Vorige week zondag was het weer raak in Amsterdam en Eindhoven. Er werd naar de politie gegooid met zo'n beetje alles wat los en vast zat. Daarnaast werden er auto's in brand gestoken en zijn er winkels geplunderd. Honderden 'demonstranten' kwamen zo in actie voor wat zij belangrijk vinden. Hoewel ik wat er gebeurd is uiteraard veroordeel en afkeur intrigeert het mij ook. Op de filmpjes die voorbij komen zie ik mensen die opstaan voor datgeen waar ze in geloven (hoewel ze dat dus op een hele verkeerde manier doen).
Ik zou hier nu een stuk kunnen schrijven over dat je van andermans spullen (en van hulpverleners) af moet blijven, of dat de Bijbel er toe oproept om de overheid te gehoorzamen. Maar er is iets anders dat blijft hangen na de vele filmpjes die ik gezien heb. Daar op het Museumplein stonden, naast die raddraaiers, namelijk ook mensen die opkwamen voor zichzelf. Mensen die ergens in geloven en daarvoor opstaan.
Hoewel de Bijbel niet gebruikt kan worden als vrijbrief om voor zulke idealen op te komen, roept zij wel op tot strijd. De strijd die in de Bijbel wordt beschreven is echter geen strijd die gevoerd dient te worden tegen een overheid of tegen mensen om je heen. Het betreft meer een strijd van het leven.
“Strijd de goede strijd van het geloof,” zo stelt Paulus in zijn eerste brief aan Timotheüs. Paulus roept ons op om op te staan voor datgeen waar wij in geloven. Het woord dat hier in de Bijbel voor strijd wordt gebruikt is een woord dat past bij de strijd zoals die in sportwedstrijden terugkomt. We moeten het geloof niet laten versloffen of maar hopen dat het later als we oud zijn wel goed zal komen. Nee! We moeten actief aan de slag gaan. Er wordt een inspanning van ons gevraagd. Maar hoe moeten we dat doen dan?
Een vers eerder zegt Paulus er dit over: “Streef naar rechtvaardigheid, vroomheid, geloof, liefde, volharding en zachtmoedigheid.” Hij geeft aan hoe je de strijd moet voeren. Hij geeft aan wat de idealen zijn waar je als christen naar zou moeten streven. En dan moeten wij er niet mee aankomen dat het te algemene woorden zijn. Want ieder van ons kan deze woorden concreet maken in zijn/haar eigen leven. Ik deel hier vast wat het voor mijzelf inhoudt;
Rechtvaardigheid: Eten brengen bij mensen die het minder hebben (b.v. via de genadebank). Vroomheid: Elke zondag tijd vrijmaken om 1 of 2 kerkdiensten te kijken. Geloof: Elke ochtend beginnen, en elke avond afsluiten, door te bidden. Liefde: Elke week een kaartje sturen naar iemand die het moeilijk heeft. Volharding: Elke dag opnieuw de Bijbel openslaan (ook als ik een keertje geen tijd of zin heb). Zachtmoedigheid: Niet gelijk in de tegenaanval gaan als iemand boos tegen mij doet.
Misschien is het goed om voor jezelf ook zo’n lijstje te maken om zo concreet aan de slag te gaan met de idealen waar je naar zou moeten streven. Want dan, zo stelt Paulus, “win je het eeuwige leven waartoe je geroepen bent.”
En mocht het een keertje niet lukken of het gaat moeilijk, schroom dan niet om je ouderling, de dominee of mij gewoon eens een berichtje te sturen en om hulp te vragen. Of loop doordeweeks eens naar binnen in de Zuiderkerk en vraag God om hulp. Ik wens je Gods zegen en alle goeds voor de komende tijd.
Wouter Bos
 
Agenda Kerkdiensten
Zuiderkerk
START : ZO, 7 MRT om 9:30 VOORGANGER : ds R.M. Werrie ( Heilig Avondmaal )
Adventkerk
START : ZO, 7 MRT om 10:00 VOORGANGER : ds. Karsten van Staveren heilig avondmaal
START : ZO, 7 MRT om 19:00 VOORGANGER : Ds J.A.S. Vegh Avondmaaldienst
Alle kerkdiensten
laatste nieuws
zie meer nieuws