GKBS
Meditatie: Wees voorbereid!
Wees voorbereid!
Heeft u al een geestelijk noodpakket?
Want wie van jullie die een toren wil bouwen, gaat niet eerst de kosten berekenen om te zien of hij wel genoeg heeft voor de bouw? Als hij het fundament gelegd heeft maar de bouw niet kan voltooien, zal iedereen die dat ziet hem uitlachen en zeggen: Die man begon te bouwen, maar het karwei afmaken kon hij niet. En welke koning die erop uittrekt om met een andere koning oorlog te voeren, zal niet eerst bij zichzelf te rade gaan of hij wel met 10.000 man kan optrekken tegen iemand die met 20.000 man tegen hem oprukt? Als hij dat niet kan, stuurt hij eerst, wanneer de troepen nog ver van elkaar verwijderd zijn, een gezant om naar de voorwaarden voor vrede te vragen. Lucas 14:28-32
Afgelopen maand was ik bij een ontmoeting van PKN collega’s op de kazerne in Amersfoort. De legerpredikant aldaar nam ons mee in de veranderingen in de krijgsmacht. Hoe alles de laatste jaren in het teken staat van hoofdtaak 1, de verdediging van ons land, en hoe dat doorwerkt op allerlei manieren. Vervolgens gingen we erover in gesprek. Er kwamen grote thema’s langs, van oorlog en vrede, de reikwijdte van diplomatie en hoe je over bewapening kunt spreken zonder geweld te verheerlijken. Voor ons als dominees vooral theoretische gesprekken, die alleen de praktijk lijken te raken als (jonge) gemeenteleden dienen in het leger of daarover nadenken. De één vrijwillig, als een kans om iets te betekenen, de ander noodgedwongen, als een noodlot als de dienstplicht weer werkelijkheid wordt.
Toch raakt het paraatheidsdenken ook andere mensen.
We moeten ons geestelijk voorbereiden op oorlog, zei Mark Rutte, toen net Navo-topman, in december, en daarna heeft ook de overheid ons opgeroepen dat in ieder geval in de praktijk te doen door een noodpakket samen te stellen. Een pakket dat misschien weinig uithaalt bij een daadwerkelijke inval, maar dat wél nuttig kan zijn bij bijvoorbeeld een grootschalige stroomuitval, zoals we pas in Spanje hebben gezien. Toen wij in februari als dominees op het gemeentehuis te gast waren, ging het daar ook over, en wat de kerken in een dergelijk ‘ramp’ scenario kunnen betekenen.
De Raad van Kerken maakte de vraag aan ons nog wat concreter. Wat hebben wij als kerk te bieden als geestelijk noodpakket voor moeilijke tijden?
Jezus stelt eigenlijk net zo’n vraag. Bedenk goed wat je doet, als je Hem gaat volgen. Het is niet met één dag gedaan, het volgen duurt je hele leven, dus denk na en maak een plan. Als je een toren bouwt, doe je dat toch ook? En als je oorlog voert al helemaal. Dus doe er niet te makkelijk over als je leerling wordt, maar denk na. Hoe ga je het aanpakken? Wat ga je doen om je geloof te onderhouden? En wat is je noodpakket voor moeilijke tijden?
Heb je een:
- Zaklantaarn, iets wat licht geeft als de wereld donker lijkt?
- Kompas, een richtlijn die je helpt als alle keuzes verkeerd lijken?
- Radio, een lijntje naar boven, boven de ruis van alle berichten en opzwepende woorden en bangmakende taal uit?
Het lijkt met goed om het daar over te hebben, en dan het liefst zo concreet mogelijk. Waar vindt u licht? Wat geeft u richting? Misschien is er een lied, dat altijd troost. Of een Bijbelverhaal dat u helpt om uw leven te leiden. Misschien is er een boek of een film, die u voordoen hoe het zou kunnen. Iemand uit de geschiedenis die u moed geeft of is er een plek waar u Gods aanwezigheid beter kunt voelen.
Schrijf het op, verzamel het, maak er een lijstje van en hang het op de spiegel. Een geestelijke noodpakket voor moeilijke tijden.
Ds. Neeltje ietveld-de Jong